Voorkom telefonische oplichting en phishing

5 tips tegen telefonische oplichting en phishing

5 Tips tegen telefonische oplichting en phishing

Elk jaar worden duizenden mensen slachtoffer van telefonische oplichting en phishing. Cybercriminelen proberen op allerlei slinkse manieren toegang te krijgen tot jouw computer en daarmee je geld en je gegevens. Wij geven je tips om telefonische oplichting en phishing te herkennen en wat je moet doen als je er te laat achter komt.

De ene keer proberen cybercriminelen je op te lichten via telefoon, de andere keer via e-mail. Wat cybercriminelen allemaal gemeen hebben, is dat ze:

 • jou schadelijke software op je computer laten installeren om zo bijvoorbeeld aan je wachtwoorden voor internetbankieren te komen.

 • willen dat jij ze toegang geeft tot je computer om mee te kijken en zo zelf privacygevoelige gegevens kunnen stelen.

 • je een valse transactie met je creditcardgegevens laten doen of geld ontfutselen.

 • je naar frauduleuze websites lokken, om daar je privacygevoelige informatie in te laten voeren, die ze vervolgens kunnen gebruiken.

1. Vertrouw geen ongevraagde telefoontjes

Geregeld slaan nep-Microsoftmedewerkers hun slag. Microsoft belt je nooit ongevraagd en onverwacht. Ook niet om te helpen bij het oplossen van een computerprobleem of de bewering dat er virussen op jouw computer actief zijn. Zij vragen nooit naar wachtwoorden, betaalgegevens of beveiligingsinstellingen. Bij telefonische verkoop van Microsoftproducten of -diensten word je alleen gebeld als je je contactgegevens achter laat en toestemming hebt gegeven om je te laten bellen. Dus: als iemand je ongevraagd belt die zich voordoet als medewerker van Microsoft die bij jou een probleem heeft vastgesteld, dan weet je zeker dat je te maken hebt met een oplichter.

2. Herken een phishingbericht

Een phishingbericht of misleidende e-mail herken je vaak aan de volgende punten:

 • het aanbod is iets te mooi.

 • ze vragen je om je privé- of accountgegevens op te sturen.

 • er staan spelfouten in het bericht.

 • het e-mailadres heeft een buitenlandse domeinnaam zoals someone@example.uk.com.

Klik in e-mails die je niet vertrouwt nooit op een link die je zogezegd naar de website van een bedrijf brengt. Die website kan vervalst zijn. Open ook nooit een bijlage bij een verdacht uitziende mail. Als de e-mail van een bedrijf afkomstig lijkt, neem dan telefonisch of online contact op met dat bedrijf om te controleren of die e-mail ook echt van hen afkomstig is.

3. Meld misbruik

Door pogingen van telefonische oplichting en phishing bij de politie te melden, help je opsporingsdiensten en politie een beter beeld te krijgen van de omvang van het probleem. Ook helpt het doen van een melding bij het aanpakken van deze oplichtingspraktijken door de politie. Daarnaast biedt Microsoft de mogelijkheid om bij hun een melding te maken, wanneer je in de veronderstelling bent dat een nep-Microsoftmedewerker contact met je heeft opgenomen.

4. Bescherm je mobiel en computer

Heb je gevoelige informatie afgegeven? Of denk je dat je mogelijk schadelijke software hebt geïnstalleerd of cybercriminelen toegang hebt gegeven tot je mobiel of computer? Neem dan direct onderstaande maatregelen:

 • wijzig het wachtwoord van je mobiel of computer.

 • doe hetzelfde voor je e-mailaccount, je inloggegevens voor financiële zaken als internetbankieren en creditcards en andere (online) accounts en social media. Bij voorkeur vanaf een andere computer.

 • neem contact op met je bank of creditcardmaatschappij en doe melding of aangifte bij de politie.

 • download en installeer Microsoft Safety Scanner gratis op je computer en voer een scan uit op schadelijke software..

 • maak je gebruik van Windows 7? Installeer het gratis programma Microsoft Security Essentials om je te beschermen tegen mogelijke infecties.

 • heb je Windows 10, Windows RT, Windows 8 of Windows 8.1? Dan staat Windows Defender automatisch op je computer. Open het ‘Windows Defender beveiligingscentrum’ via het startmenu, klik op ‘Virus en bedreigingsbeveiliging’ en scan je computer..

 • voor extra bescherming verwijzen wij naar de stappen op de pagina van Boefproof, een initiatief van het ministerie van Veiligheid en Justitie en haar campagnepartners waaronder Microsoft Nederland.

5. Blijf alert

Er wordt van alles gedaan om deze vormen van oplichting tegen te gaan. Echter het op korte termijn volledig verbannen van cybercriminaliteit is een illusie. Wél kunnen we het oplichters zo moeilijk mogelijk maken door alert te blijven op de verschillende vormen van cybercriminaliteit (via welk medium dan ook). Geef nooit persoonlijke gegevens af en meld pogingen tot oplichting altijd bij de politie!

Heeft u vragen over cybercrime of andere veiligheidsissues? Neem dan gerust contact op. Onze experts zijn bereikbaar op +31 72 727 1100 of stuur ons een mail.