SharePoint Online migraties; 2 mogelijkheden

Sharepoint migraties; 2 mogelijkheden

De migratie van bestaande data naar SharePoint Online kan snel fout gaan. Een juiste aanpak is daarom essentieel. Als SharePoint consultant heb ik geconstateerd dat er twee mogelijkheden zijn waarop een organisatie een migratie naar SharePoint Online kan aanpakken. Ook vertel ik de voor- en nadelen van beide opties. 

Er zijn verschillende situaties van waaruit je bestaande data naar SharePoint Online migreert. Vanuit een oude SharePoint omgeving die on-premise staat, bestanden die op het netwerk staan of vanuit een ander content management systeem zoals Google Drive. Eigenlijk maakt het niet uit. De twee mogelijkheden blijven hetzelfde.

  • Optie 1: Alles in één keer

Niemand houdt van lange en uitgebreide projecten. Een migratie naar SharePoint Online lijkt op het eerste gezicht eenvoudig, waardoor organisaties vaak het heft in eigen handen nemen en de migratie zelf uitvoeren. Vooral in de situatie waarin een organisatie al werkt met een bestaande SharePoint-omgeving lijkt het of je er met het aansluiten van de migratietool al bent. Deze aanpak brengt je snel naar de bestemming. Maar vaak verliezen organisaties het overzicht op de grote hoeveelheid data. Waardoor het migratietraject toch op een mislukking uitloopt.

  • Optie 2: Gefaseerd

Een ander alternatief voor een SharePoint migratie is wat ik een ‘fasebenadering’ noem. Ik bedoel hiermee dat je niet alles in één keer moet verplaatsen. Je deelt het eindplan op in meerdere fases. Dit stelt organisaties in staat om goed over de inrichting van SharePoint Online na te denken en de eindgebruikers bij de opbouw van de structuur te betrekken. Zo ben je belangrijke obstakels voor en werkt het mee aan de acceptatie van de eindgebruikers. Essentieel wanneer je SharePoint en Office 365 op de juiste manier wilt inzetten.

Aanbeveling

Het zal geen verrassing zijn dat optie twee mijn voorkeur heeft en altijd aanbeveel aan onze klanten. Dat dit traject langer duurt, geduld, discipline en begeleiding van een SharePoint consultant vereist, is zeker waar. Maar het werpt wel zijn vruchten af; een soepele migratie en een verhoogde gebruikersacceptatie.

Wil je een keer sparren? Geen enkel probleem. Bel me gerust op +31 72 727 1100 voor een vrijblijvend gesprek. Mailen mag natuurlijk ook.

 

Khosrou Golzad - SharePoint Consultant

 

Khosrou Golzad
SharePoint Consultant