“Onze server draaide al wat jaren mee. Het risico dat onze belangrijkste businessprocessen een tijdlang niet beschikbaar zouden zijn wanneer de server down gaat wilden wij niet lopen”, begint Peter Vriend. Binnen Grasdrogerij Hartog is hij verantwoordelijk voor kwaliteitsborging, veiligheid en milieu én IT-projecten. En die ICT, die kon wel een update gebruiken. Mid 2018 stapten zij over naar de cloud en zijn nu tevreden gebruikers van Office 365 en SharePoint. Peter vertelt over hun ICT-uitdagingen en over de oplossing die Herke ICT Group implementeerde.

“We moesten investeren in een andere oplossing om de continuïteit van onze belangrijkste bedrijfsprocessen te garanderen. Bovendien konden onze drie buitendienstmedewerkers niet bij onze server als ze buiten de deur waren. Dat betekende dat ze altijd achteraf, als ze weer bij ons op locatie waren, pas hun documenten op de server konden zetten. Daardoor waren er van de documenten altijd meerdere versies. Steeds weer uitzoeken wat de juiste versie van een document is, is gewoon gedoe.”

Bij Grasdrogerij Hartog wordt al 65 jaar grasgewas en luzerne – een vlinderbloemige plant die een beetje te vergelijken is met klaver – gemaaid en gedroogd tot balen. Het gedroogde product wordt daarna verwerkt tot ruw- en krachtvoer voor rundvee, paarden, pluimvee, geiten, struisvogels en kamelen.

Professionele IT partner

Peter ging op zoek naar een cloudoplossing: “We zochten een professionele partij. Onze bestaande IT-partner was een klein bedrijf dat bestond uit een paar mensen. We wilden een professionelere club met wat meer mankracht. Ik kom zelf uit Alkmaar en kende Herke ICT Group van naam. Een paar collega’s kenden mensen die werken bij Herke ICT Group. Na ons eerste contact kwamen ze bij ons langs. We nodigden ook een club uit Amsterdam uit. Waarom wij kozen voor Herke ICT Group? Dat is een soort feeling, we hadden er gewoon een goed gevoel bij. Misschien heeft het wel te maken met de Noord-Hollandse nuchterheid die we delen, we spraken dezelfde taal. En niet te vergeten: de prijs-kwaliteitsverhouding was in orde.”

Nieuwe hard- en software

“Na de kennismaking met Herke ICT Group volgde een inventarisatie. Ze luisterden goed naar onze problemen en liepen alle PC’s na om te zien wat er eventueel nodig was aan nieuwe hard- en software. Korte tijd later bespraken wij de offerte en het plan van aanpak op kantoor bij Herke ICT Group. Daarna ging het vrij snel. We gaven akkoord op de offerte en prikten een datum voor de uitvoering.”

Werken in de cloud

Zo’n drie weken later stapte Grasdrogerij Hartog over. Toen Jan Hartog rond 1950 met zijn drogerij in het dorp Abbekerk begon had hij nooit kunnen vermoeden dat op een dag zijn drogerij zou worden aangestuurd vanuit de cloud. Nu, bijna 70 jaar later, werkt de grasdrogerij met Office 365 en SharePoint. Peter: “We hebben weinig last van het proces gehad. Ook de overstap verliep vrij eenvoudig. Ja, je moet even bedenken dat je in de cloud werkt, maar nu we eenmaal de stap hebben gemaakt, willen we voor geen goud meer terug. Het is zo’n geruststelling dat je erop kunt vertrouwen dat alle documenten er zijn, dat je altijd met de nieuwste versies van software werkt en het gemak dat je ook buiten kantoor over je gegevens beschikt. Het werkt gewoon erg prettig.’

SharePoint-gebruikerstraining in jip-en-janneketaal

“Niet alles verliep helemaal vlekkeloos. Het is fijn om te ervaren dat Herke ICT Group ook open staat voor feedback en daar actie op onderneemt.” Het project bij Hartog werd afgerond met een korte gebruikerstraining. “Op de dag van de overstap gaf Khosrou Golzad (SharePoint Consultant bij Herke ICT Group) ons een paar uur les in jip-en-janneketaal. Gewoon simpel, zodat ook onze jongens van de technische dienst die helemaal niet gewend zijn met computers te werken, weer met hun documenten aan de slag konden.”

Ook eigen software naar de cloud

“Wat veel mensen die een IT-project instappen zeker herkennen is het gevoel van ‘als dat maar goed gaat’. Zo ook bij Hartog: “Onze weegbrug werkt met eigen software, dat moest natuurlijk ook naar de cloud. Vooraf maakte ik me wel even zorgen hoe dat moest. De mensen van Herke ICT Group stelden ons gerust en dat maakten ze ook waar. Onze weegbrugbestanden staan nu in de cloud. Fijn dat ze ons vooraf zo goed geïnformeerd hebben. Het is tenslotte voor ons allemaal onbekend terrein en je maakt veel beslissingen vanuit je onderbuik, wat moet je anders? Herke ICT Group is al hun beloften nagekomen en daar ben ik heel blij om.”

Voorkom ook dat jouw belangrijkste business processen een tijdlang niet beschikbaar zijn wanneer de server down gaat. Wij adviseren je graag.

Neem contact op