De zomervakantie staat weer voor de deur. Tijd om even de boel de boel te laten en op te laden. Als het aan ons ligt, laten we massaal de laptop lekker thuis. In de praktijk werkt het waarschijnlijk anders. Maar of je nu alleen je smartphone meeneemt, een tablet of toch ook maar je laptop, tijdens de vakantie zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. De belangrijkste op een rijtje.

Let op met openbare wifi-netwerken

Even je mail checken tijdens een koffiestop langs de Franse Route du Soleil is natuurlijk heel verleidelijk. Gebruik dan bij voorkeur niet het openbare wifinetwerk. Erg aanlokkelijk, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Iedereen kent wel de ‘Free WiFi’-netwerken waar je zonder wachtwoord op in kunt loggen. Prima om even een hotel op te zoeken of de route te checken, maar gebruik het niet op sites waar je je inloggegevens in moet typen, zoals die van je bank. En zorg ervoor dat je na gebruik het netwerk weer ‘vergeet’, anders meldt je apparaat zich bij de volgende ‘Free Wifi’-spot weer automatisch aan. Cybercriminelen maken hier misbruik van door zich voor te doen als netwerk. Gebruik liever je eigen databundel. Tegenwoordig kun je die binnen Europa zonder extra kosten gebruiken. Ga je buiten Europa op vakantie? Koop dan een databundel bij je provider voor noodgevallen. De kosten zijn te overzien en je beperkt daarmee de risico’s.

Openbare computer of tablet?

Even gebruik maken van de openbare tablet of computer op je vakantieadres? Dat kan heel handig zijn, maar gebruik ook nu geen sites waarop je in moet loggen. Moet dat wegens omstandigheden toch, zorg dan dat het vinkje bij ‘inloggegevens onthouden’ uitstaat en meld je weer af als je klaar bent. Verwijder ook de geschiedenis en de cookies van de computer.

Internetbankieren kan, maar gebruik de app

Veel mensen zijn huiverig om te internetbankieren. Niet nodig. Maar zorg ervoor dat je de app van je bank gebruikt die op je telefoon of tablet staat. Banken hebben alle mogelijke maatregelen genomen om hun app te beveiligen. Ook via een onbekende en onbeveiligde wifi-verbinding is dit veiliger dan internetbankieren in een browser.

Fijne vakantie!

Met deze adviezen ga jij een stuk veiliger online op vakantie. Maar ons beste advies is: gebruik je telefoon, tablet of laptop zo min mogelijk en geniet van je omgeving en elkaar! Toch nieuwsgierig of jij veilig online op vakantie gaat? Doe dan deze quiz >>> van veiliginternetten.nl