Herken je dit? Je hebt verschillende pakketten die ieder voor zich heel interessante databronnen zijn, maar voor je uit al die data interessante informatie hebt gehaald, ben je wel even bezig. Dat kan anders. In deze blog deelt Niels van der Kaaij twee praktijkvoorbeelden.

Bronsystemen slim samenbrengen

Een van onze klanten werkte met een financieel pakket, een urenregistratiesysteem én een kassasysteem. Uiteraard heeft ieder pakket afzonderlijk een eigen rapportagemodule, maar al die gegevens worden pas waardevol als je de drie verschillende databronnen kunt combineren.

Om de data uit die verschillende systemen samen te brengen en er waardevolle informatie van te maken, werkten ze met een tussenstap in Excel. Niets ten nadele van Excel, maar echt efficiënt is deze werkwijze natuurlijk niet. De klant kwam bij ons met de vraag om deze bronsystemen op een slimme manier aan elkaar te knopen zodat ze met minder inspanning meer en beter – visueel – inzicht in de bedrijfsgegevens zouden krijgen.

Een druk op de knop

De betreffende klant had al een Microsoft-licentie waarbij Power BI was inbegrepen. Door Power BI slim in te richten, maakten we de tussenstap in Excel overbodig. Nu kan de klant met één druk op de knop vanuit zijn dashboard grafieken oproepen en doorklikken naar de details. In deze situatie kon dat zelfs zonder in een datawarehouse te hoeven investeren.

Wens: meer tijd voor sturing

Een andere klant kende een soortgelijke situatie. Elk kwartaal was daar iemand enorm druk bezig in Excel om, vanuit een aantal verschillende databronnen, rapportages te genereren. Denk hier bijvoorbeeld aan winst- en omzetdoelstellingen. Een tijdrovende en foutgevoelige klus.

En keer op keer een immens werk. Uiteindelijk ging er meer tijd zitten in het maken van rapporten, dan dat er op de informatie gestuurd werd. Ook bij deze klant zat Power BI al bij hun Microsoft-abonnement inbegrepen. Zonde dus om daar geen gebruik van te maken.

Klikbare dashboards

Op dit moment zijn we voor deze klant bezig zijn veelvoud aan databronnen slim te koppelen aan Power BI. Zo kan de klant op feiten gebaseerde beslissingen gaan nemen. Op basis van alle beschikbare data, middels intuïtieve visualisaties. Al binnen een week gaf Power BI antwoord op de vragen die hij vergat te stellen, door verbanden te tonen die in (statische) rapportages verborgen bleven.

De Power BI rapportages bieden inzichten in de lange- en kortetermijndoelstellingen. Bovendien kun je deze in een dashboard ook nog eens combineren met rapportages op niet-financiële KPI’s bijvoorbeeld.

Niels van der Kaaij

Accountmanager

Ik maak klanten bewust hoe technologie kan ondersteunen in hun zakelijke vraagstukken en uitdagingen. Dienstbaar met een commerciële inslag.