Op 14 januari 2020 stopt Microsoft met de ondersteuning van Windows 7. Dat betekent dat gebruikers geen software-updates en beveiligingsupdates meer ontvangen. Onze collega Chiel Weel vertelt wat de gevolgen zijn voor bedrijven die nog met Windows 7 werken. In zijn rol als consultant is hij nauw bij deze trajecten betrokken. In combinatie met zijn licentiekennis weet hij exact wat de valkuilen zijn.

Bescherm jouw bedrijfsgegevens optimaal

Precies 10 jaar na de lancering neemt Microsoft afscheid van Windows 7. Gebruikt jouw bedrijf nog steeds Windows 7? Dan ontvang je geen software-updates en beveiligingsupdates meer. Als een nieuwe kwetsbaarheid zich voordoet, ben je daar dus niet tegen beschermd. Niet alleen neemt het risico op financiële schade daardoor toe, ook loop je steeds meer kans op imagoschade. Niemand wil dat zijn of haar gegevens – of erger: de gegevens van zijn of haar klant – op straat liggen.

Windows 10: het beste van Windows 7 en 8

De overstap van Windows 7 naar Windows 10 is best even wennen. Windows 8 was al wezenlijk anders in gebruik, met al de tegeltjes op het startscherm. De stap naar Windows 10 is nog groter. Maar dan heb je wel meteen het beste van het beste. De gemakken van Windows 7 en het mooie van Windows 8 komen samen in Windows 10, met meer veiligheid en meer vermogen.

Nu is een goed moment om over te stappen

Het duurt nog ruim een jaar voor Microsoft daadwerkelijk stopt met de ondersteuning van Windows 7. Ik merk dat klanten vaak denken: alles draait nog prima, we zingen het nog wel even uit. Mijn advies is om juist gebruik te maken van de tijd die je nog hebt. Gebruik dat jaar om op een goede manier over te stappen. In principe is het zo dat wat op Windows 7 en 8 draait ook werkt op Windows 10. Maar als je een flink aantal computers hebt staan of als je met specifieke software werkt, raad ik een testfase zeker aan. Neem de tijd om te testen of al jouw software werkelijk naar behoren functioneert in Windows 10.

Automatische updates met Windows 10

Wie met Windows 7 of 8 (heeft) (g)ewerkt, herkent de meldingen dat er een update of servicepack beschikbaar is en geïnstalleerd moet worden. En wie heeft niet stiekem de melding eens weggedrukt omdat het even niet uitkwam? Als je overstapt naar Windows 10 blijf je – met de juiste licentievorm – altijd bij. Updates en upgrades worden automatisch gedownload en geïnstalleerd: Windows as a Service.

Mijn advies

Ik begrijp dat overstappen op een nieuwe versie van Windows vaak als noodzakelijk kwaad wordt gezien. Als je wilt dat je bedrijf optimaal beveiligd blijft, is het toch de meest verstandige stap. Mijn advies: start het traject nu, zodat je de tijd hebt om te testen of alles naar behoren blijft werken. Wil je advies over de juiste licentie voor jouw bedrijf? Ik adviseer je graag. Natuurlijk kunnen wij ook het hele traject van testen en implementeren van Windows 10 volledig verzorgen.

Niels van der Kaaij

Accountmanager

Ik maak klanten bewust hoe technologie kan ondersteunen in hun zakelijke vraagstukken en uitdagingen. Dienstbaar met een commerciële inslag.