De Lunch & Learn op 14 mei trok een flink aantal klanten naar Alkmaar. Het onderwerp Power Platform leeft gezien de grote opkomst.  

Sprekers Andre Kieft  van Microsoft en consultants van Herke ICT Group deelden hun kennis en praktijkvoorbeelden rondom PowerApps, Flows (Automate) en Power BI.   

Data explosie

André schetste een beeld van de snel veranderende digitale wereld. Als je de hoeveelheid data die we per jaar produceren op DVD’s zou opslaan en die zou opstapelen, dan wordt die stapel meer dan 10.000 kilometer hoog. Naar verwachting is de stapel in 2025 net zo hoog als twaalf keer de afstand naar de maan en terug. 

Hoe kunnen we relevante informatie filteren uit zoveel data? Dat is de vraag die Microsoft zich stelde. Met zoveel informatie moet je slim omgaan en is AI (artificial intelligence) bijna onontbeerlijk. Ook de rekenkracht van een datacenter is onmisbaar voor het verwerken van deze hoeveelheden data. 

Luchtfoto van datacenter
Luchtfoto van datacenter

Verschillende cloudvormen 

Wanneer je als organisatie deels in de cloud en deels op je eigen servers werkt, dan maak je waarschijnlijk – ongemerkt – gebruik van de Azure-cloud van Microsoft in de vorm van IAAS (infrastructure as a service) of PAAS (platform as a service). De meest bekende clouddienst Office 365 (nu bekend als Microsoft 365) is een SAAS oplossing (software as a service), die volledig in de cloud draait. Ook de data staat dan in de cloud opgeslagen.  

In de driehoek Moderne Werkplek – Dynamics 365 – Azure staat het Power Platform centraal. Om je processen te optimaliseren is een continue stroom van data, inzicht en actie een voorwaarde. Dit noemt Microsoft de Digital Feedback Loop.  

Digital feedback loop
De Digital Feedback lLop beschrijft de samenhang tussen de verschillende Microsoft tools.

Om dit te bereiken kun je het Power Platform inzetten.  

 • Met Power Apps maak je via WYSIWYG (what you see is what you get) eenvoudige apps op maat voor je telefoon, tablet of op een groot beeldscherm. Als je bekend bent met formules in Excel kun je een PowerApp maken.  
 • De werkstromen van Flow lijken op het If this then that (ITTT) principe waarmee jij je processen eenvoudig kunt automatiseren. Er is een trigger die een actie start waaraan je eventueel een voorwaarde kunt verbinden. Bijvoorbeeld: als ik een mail van X ontvang met een bijlage, dan moet die bijlage altijd opgeslagen worden in een map op mijn OneDrive.  
 • Slagroom op de taart is Power BI waarmee je realtime dashboards en analyses kunt maken van alle verzamelde data. In de browser of op je telefoon. Out-of-the-box is al het nodige mogelijk. Een ontwikkelaar kan dit verder op maat voor je maken.  

Doordat alle Power Platform onderdelen op het Azure platform draaien, is veilig gebruik gewaarborgd omdat je de beveiliging centraal kunt instellen

Toegevoegde waarde

Vervolgens toonde een consultant van Herke ICT Group een aantal voorbeelden van klanten waar processen geautomatiseerd zijn met het Power Platform. De toegevoegde waarde van Herke ICT Group zit ‘m vooral in het combineren van de verschillende onderdelen van het platform.  

Zo hebben we een kwaliteitscontrole-proces volledig geautomatiseerd. Voorheen werden papieren formulieren handmatig gescand en digitale foto’s toegevoegd om vervolgens om te zetten naar een PDF. Nu wordt een formulier ingevuld in een app, foto’s worden in de app gemaakt en na opslag vertaalt een Flow deze info automatisch in een PDF en mailt deze naar de betreffende klant. Omdat alle data nu digitaal is, kun je via Power BI met een kwaliteitsdashboard realtime rapporteren en analyseren.  

Efficiëntere processen

Met zakelijke apps op maat laten wij jouw processen efficiënter lopen. Deze apps zijn klaar voor de toekomst en groeien mee met wijzigingen en updates.  

Voordelen van PowerApps: 

 • Low-code (ontwikkelen zonder kennis van programmeercode)
 • Apps-op-maat 
 • Verbinden (koppelen met andere systemen)
 • Op je mobiel en PC
Power Apps voorbeelden
Power Apps voorbeelden van de mogelijkheden. Denk aan een Declaratie-app, Verlof/verzuim-app, Oplever-app, enz.

Meer doen in minder tijd

Werkstromen die je werk uit handen nemen, daarvan liet de Flow-expert van Herke ICT Group een aantal de revue passeren. Een trigger start een proces, waarop een actie wordt uitgevoerd, al dan niet onder een bepaalde voorwaarde. Flows draaien op de achtergrond, gebruikers zien hier niets van.  

Voorbeelden van flows 

 • Wind-flow (push-bericht als het gaat stormen) 
 • Weekenddienst-flow (mailt als je dienst hebt)
 • Declaratie-flow (goedkeuringsmail naar manager na indienen declaratie via app) 

Onderstaand een sollicitatie-flow die volledig AVG-proof is.  

Sollicitatieflow in Power Automate
Sollicitatieflow in Power Automate

Data koppelen en transformeren 

Tenslotte presenteerde onze data-expert enkele voorbeelden in Power BI. De toegevoegde waarde van Herke ICT Group zit hier vooral in het klaarzetten van volledige datasets waarop jdirect kunt analyseren en visualiseren. Een dataset kan data uit verschillende bronnen bevatten, opgeschoond en verrijkt met berekeningen.   

Voordelen van Power BI: 

 • Verbinden van data uit diverse bronnen 
 • Transformeren (data opschonen en berekeningen toevoegen) 
 • Visualiseren in talloze grafieken 
 • Dashboards delen (via web of op je telefoon) 

Hoe ga jij efficiënter werken?

De samenwerking tussen de verschillende onderdelen van het Power Platform maken het voor Herke ICT Group dé tool om jouw bedrijf efficiënter te laten werken. Je kunt PowerApps, Flow en Power BI ook los inzetten, belangrijk is dat je eerst bepaalt waar jullie behoeften precies liggen.