Microsoft Teams is een werkruimte met geïntegreerde chatfunctie in Microsoft 365 (vroeger bekend als Office 365). Deze dienst maakt het mogelijk om nog efficiënter samen te werken in teams en projecten. Maar waarom zou je Microsoft Teams gebruiken en niet Yammer, Slack, Skype for Business of Office 365 Groups? Volgens Khosrou Golzad, SharePoint consultant bij Herke ICT Group, omdat Teams het beste van deze diensten samenbrengt in een nieuw programma.

Een verrijking of wéér een chatapplicatie?

Microsoft Teams combineert eigenlijk het beste van Yammer, Skype for Business en Office 365 Groups in een nieuw programma. Een communicatie- en samenwerkingsplatform ideaal voor bedrijven waar meerdere mensen in teams en projecten werken. Khosrou: “Intern zetten wij Microsoft Teams intensief in. Als er een nieuw project start, maken we een kanaal – op basis van werkstromen of onderwerpen – aan in Teams met de naam van het project. In dat kanaal communiceren we met elkaar; we delen bestanden, chatten, houden videoconferences of bellen, delen links, werken – tegelijk – samen aan bestanden (zonder problemen met verschillende versies) en voegen modules of apps toe. Zo staat alle communicatie rondom een project overzichtelijk bij elkaar. Daarnaast biedt Teams de mogelijkheid om per team of projectgroep meerdere communicatiekanalen aan te maken.”

Altijd en overal samenwerken

Door de integratie met Microsoft 365 werkt Teams ideaal samen met bijvoorbeeld Word, Excel, PowerPoint, Yammer, SharePoint en Skype for Business. Omdat Teams doorzoekbaar is, vind je gesprekken en gedeelde bestanden eenvoudig en snel terug. Microsoft Teams functioneert zowel op een desktop als op mobiele devices. Je kunt dus altijd en overal samenwerken en zo weet je altijd wat er speelt binnen het project.

Ook externen toegang tot Microsoft Teams

Waar Teams in eerste instantie een platform was voor samenwerking binnen een organisatie, is het dankzij het toegevoegde GuestAccess nu ook mogelijk om externen toegang te geven tot een Team. Dat maakt volgens Khosrou Teams ook een ideale aanvulling op bijvoorbeeld SharePoint: “Dagelijks richten wij SharePoint-omgevingen in voor onze klanten in het MKB. In SharePoint deel je gemakkelijk bestanden met externe partijen, met partners of binnen je eigen team, maar de communicatie ontbreekt. Als er bijvoorbeeld iets aan de hand is, moet je alsnog terugvallen op de mail of gaan bellen. Microsoft Teams lost dat op. Je voegt een bericht toe aan het betreffende kanaal en alle toegevoegde partijen zien jouw boodschap meteen. Met Teams breng je het efficiënt samenwerken naar een hoger niveau.”

Mogelijkheid ieder team en kanaal op maat in te richten

Microsoft Teams biedt de mogelijkheid om niet alleen ieder team maar ook elk kanaal op maat in te richten en te koppelen met verschillende applicaties. Denk aan andere Office-365-apps, maar ook aan externe apps zoals MailChimp, YouTube en Trello. Zo sluit Microsoft Teams perfect aan op elke behoefte van de verschillende teams binnen een organisatie. En daar ligt dan ook dé grote kracht.

Veilig werken

Microsoft Teams voldoet aan de strenge voorwaarden om veilig werken te waarborgen. Het biedt de functies voor beveiliging en compliance die je als bedrijf van Microsoft 365 mag verwachten. Zo zijn gegevens altijd versleuteld, zowel tijdens de opslag als tijdens verzending. Bovendien wordt multi-factor authenticatie (meervoudige verificatie bij het inloggen) voor een optimale identiteitsbeveiliging toegepast.