Was het tot een maand of twee geleden voor elke organisatie nog een eigen keuze om flexibel te werken, plotseling hebben we te maken met een nieuwe realiteit. Thuiswerken is voorlopig eerder regel dan uitzondering. Gevolg is ook dat we onze kantoren hoogstwaarschijnlijk moeten aanpassen aan de anderhalvemeter-standaard. Wat een digitale werkomgeving inhoudt en waar je rekening mee moet houden, bespreken we in dit blog.

Een nieuwe digitale werkomgeving

Om te beginnen, kun je ervoor kiezen met minder mensen tegelijk op kantoor te werken en je kantoor opnieuw in te richten met meer afstand tussen de werkplekken. Het dwingt je in ieder geval na te denken of je hierna nog traditioneel wil blijven werken. En met traditioneel bedoelen we; een vaste werkplek waar je medewerkers het grootste deel van de dag spenderen, veelal samen in één grote ruimte: de kantoortuin.
Meer projectruimtes inrichten waar je met een klein team kunt samenwerken, is wellicht beter.
Wij verwachten dat ook na deze hectische periode mensen tijd- en plaatsonafhankelijk willen blijven werken. Om met het oog op de toekomst samen slimmer te blijven werken, moet je als organisatie wel de tools hiervoor bieden. Maar alleen tooling is natuurlijk niet voldoende.

Zorg voor prettige digitale thuiswerkplekken

Als je met minder mensen op kantoor terecht kunt, heeft dat tot gevolg dat meer mensen thuis zullen werken. Als organisatie is het belangrijk dat je voor prettige thuiswerkplekken zorgt, met goede hardware en hulp op afstand. Microsoft Surface laptops zijn ultralicht, snel en betrouwbaar. Daardoor zijn ze makkelijk mee te nemen en kunnen je medewerkers overal aan de slag. Bovendien zijn deze laptops, in combinatie met Microsoft 365, speciaal ontworpen voor de veranderende manier waarop mensen werken. De vrijheid om te werken zoals je dat het prettigst vindt, terwijl je je beschermd weet door het beste moderne beveiligings- en beheerdersplatform van Microsoft. De ultieme combinatie van hardware waar medewerkers graag mee werken en een platform waar je als organisatie op kunt vertrouwen.

Creëer een veilige werkomgeving

Of je mensen nu werken vanuit huis, kantoor of onderweg, een veilige werkomgeving is belangrijker dan ooit. Door, bijvoorbeeld zoals MVRO, gebruik te maken van Remote Desktop Services (RDS) worden alle Windows-sessies, bureaubladen, software en data gehost vanaf een centrale server. Zo weet je zeker dat je gegevens op de server blijven staan en niet lokaal op het apparaat van je medewerker worden opgeslagen. Ook goede hardware kan bijdragen aan de veiligheid. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van HP Sure View, een door HP ontwikkeld optioneel en geïntegreerd privacyscherm. HP Elite pc’s zijn voorzien van de hardwarematige, zelfherstellende beveiliging van HP Sure Start. Deze controleert de communicatie tussen de hardware en het besturingssysteem voortdurend en weert aanvallen af. Als er toch beschadigingen worden geconstateerd, worden deze automatisch hersteld.

Check de richtlijnen over informatiebeveiliging

Criminelen maken heel handig gebruik van de huidige coronacrisis en de hiermee samenhangende ontwikkelingen. Zorg dat de organisatierichtlijnen over informatiebeveiliging up-to-date zijn en dat ze bekend zijn bij je medewerkers. Ook is het van belang dat medewerkers bedacht zijn op phishingmails die inspelen op de huidige situatie. Zorg ook dat vastligt hoe medewerkers om moeten gaan met zakelijke informatie in hun thuisomgeving, en dat ze zich bewust zijn van wat ze bespreken in berichtenapps of tijdens videoconferenties.

Nieuwsgierig?

Naast technische maatregelen om veilig te werken, is het belangrijk je medewerkers bewust te maken van hun rol hierbij. Zij werken dagelijks met de systemen en data en vormen het grootste risico. In een interactieve training leren we je medewerkers aan de hand van praktijkvoorbeelden veilig om te gaan met bedrijfsgegevens. Ook helpen we je graag een stabiele en veilige werkplek te creëren en je downtime tot een minimum te beperken. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.