€19 miljoen overmaken aan internetfraudeurs; er zijn mensen om minder ontslagen. De topvrouw van Pathé en haar financieel directeur overkwam het. “Pathé-directie kinderlijk simpel opgelicht”, kopte de Telegraaf. Collega Niels van der Kaaij vertelt hoe het anders kan.

Het bericht kan je mogelijk verontrusten. Als kwaadwillenden zelfs bij dit soort grote ondernemingen kans zien om toe te slaan, hoe moet je je als mkb’er dan wapenen? Maar laat je niet afschrikken. Natuurlijk gaat het bij internetfraude, net als bij alle andere vormen van cybercrime, om techniek, maar het gaat ook vooral om bewustzijn. Je kunt de mooiste en duurste software gebruiken en je bedrijf voorzien van de allerlaatste technische beveiligingssnufjes, uiteindelijk komt heel veel neer op gezond verstand. Je moet je bewust zijn van de gevaren die op de loer kunnen liggen.

Cybercriminelen discrimineren niet

Mijn collega Toine Lambalk, expert in Security & Compliance, gaf in zijn blog ‘Hoe jij en jouw collega’s veilig werken’ al aan dat ruim 20% van de Nederlandse bedrijven in 2016 te maken had met de gevolgen van een beveiligingsincident zoals een cyberaanval. En dat zijn allerlei bedrijven, van groot tot klein, in allerlei branches. In die zin kunnen we gerust zeggen dat cybercriminelen niet discrimineren. Of je nu een grote of een kleine onderneming hebt, je bent altijd interessant. Maar je hebt ook allemaal mensen in dienst. Met de juiste training kunnen zij zich wapenen tegen cybercriminaliteit.

Bij twijfel, schakel iemand in

Ik ken de bedrijfsvoering van Pathé niet, maar als ik het krantenbericht goed interpreteer zijn de medewerkers niet goed bewust gemaakt van bedreigingen. Of misschien was er wel sprake van een gevoel van schijnveiligheid: we zitten hier op een beveiligde internetlijn, we moeten ons twee keer identificeren bij de ingang, het moet hier wel veilig zijn. Maar als je twijfelt aan de authenticiteit van een mail, moet je altijd iemand inschakelen die er verstand van heeft. Ook als het gaat om een confidentiële mailwisseling.

Bewustwordingstraject

Dit is waarom we bij Herke ICT Group een bewustwordingstraject hebben ontwikkeld. Zo’n traject beginnen we met een algemene check van het cyberbewustzijn in een organisatie. We sturen bijvoorbeeld – uiteraard onschadelijke – phishingmails, checken hoe nauwkeurig wachtwoorden zijn opgesteld en sturen een USB-stick met een mooie tekst erbij om te zien of iemand die USB-stick zomaar in zijn of haar computer plugt. Op die manier kunnen we heel gericht in kaart brengen waar de gevaren binnen jouw organisatie zitten en welke maatregelen er nodig zijn. Welke technische middelen kunnen we bieden? Hoe kunnen we medewerkers leren signalen te herkennen waaraan je kunt zien of iets wel of niet klopt? En is er twijfel over de authenticiteit van bepaalde mails? Onze professionele servicedesk kan altijd even meekijken. Ook bij vertrouwelijke vraagstukken zijn wij een goede gesprekspartner.

Herken een phishingmail. Doe de test.

Ben je ook benieuwd naar het cyberbewustzijn in jouw organisatie? Twijfel je of jouw organisatie veilig is? Wij bieden je nu vrijblijvend de mogelijkheid om naar vijf willekeurige mailadressen in je organisatie een nep-phishingmail te sturen. De resultaten van die test geven je een mooi startpunt om ook in jouw organisatie het gesprek over cybersecurity te openen. Dat is waar bewustzijn begint. Meer weten? Neem gerust contact met me op!

Niels van der Kaaij - accountmanager Herke ICT Group

Accountmanager 

Ik ben nieuwsgierig naar het cyberbewustzijn binnen mijn organisatie en vraag vrijblijvend de test aan.

Aanvragen test nep-phishingmail