Waar blijven de vrouwelijke ingenieurs? [blog]

Planning team met vrouwelijke ingenieur

Weinig vrouwen kiezen voor technisch beroep

Ingenieurs (bron: CBS)

Net als in de ICT – waarin ik alweer jaren actief ben – werken in Nederland relatief weinig vrouwen bij ingenieursbureaus. Uit recent onderzoek van het CBS blijkt dat in 2014 zo’n 17.000 vrouwen werkzaam zijn als ingenieur. Stel dat tegenover de 94.000 manlijke ingenieurs en de conclusie is dat slechts 15% van de Nederlandse ingenieurs vrouw is. (Voor vakmensen in de ICT is dat percentage overigens nog lager: bijna 14% is vrouw).

Onderaan de ranglijst

In Nederland werken veel minder vrouwen in de techniek dan in de rest van Europa. Wij staan op de laatste plaats met 18%. Op nummer 1 staat Bulgarije met 41%. Toch is het jammer dat zo weinig vrouwen kiezen voor een technisch beroep. Techniek heeft zoveel te bieden. Er zijn continu nieuwe ontwikkelingen, zeker op het gebied van engineering. Denk aan virtueel bouwen via BIM en 3D ontwerpen en printen bijvoorbeeld.

Vrouwelijke ingenieurs geven aan dat in de techniek vrouwen eigenlijk weinig in de weg staat. Er is geen sprake van een glazen plafond. Ze hebben echter geen idee waar ze met techniek moeten beginnen. Oorzaken hiervan zijn:

  • Er heerst een onduidelijk beeld over technische beroepen, het zou niets voor meisjes/vrouwen zijn;
  • Rolmodellen zijn er nauwelijks;
  • Meisjes hebben een laag zelfbeeld op het gebied van bètavakken. Onterecht, want Nederland scoort internationaal hoog op wiskunde, zowel door jongens als meiden.

Enthousiasmeren

Vrouwen moeten gewoon voor techniek kiezen. Enthousiaste voorlichting op scholen en door ouders is belangrijk. Ook netwerken als het KIVI Netwerk Vrouwelijke Ingenieurs en alumniverenigingen kunnen hier een belangrijke informerende en enthousiasmerende rol in spelen. Als potentiële werkgevers zie ik hier ook mogelijkheden voor ingenieursbureaus. Ga eens langs op een school of organiseer een open dag gericht op meiden/vrouwen bijvoorbeeld.

Flexibele werkgever

De bouw staat bekend als een conservatieve werkgever, waarin vooral veel mannen werkzaam zijn. Dat beeld klopt, maar gelukkig is het kantoorwerk op ingenieursbureaus vaak flexibel in te delen. De combinatie kantoor en buitenwerk vinden vrouwelijke ingenieurs aantrekkelijk èn goed te combineren met een gezin.

Diversiteit voor beter resultaat

Ingenieursbureaus zetten steeds vaker in op gemengde teams omdat blijkt dat diversiteit loont. Een gevarieerder team leidt tot betere prestaties. Logisch, want er zijn wel degelijk verschillen in de wijze waarop een vrouw of een man zaken bekijkt en aanpakt. Vrouwen worden door hun collega’s gezien als socialer en toegankelijker. In een veranderende markt waar communicatie en kennisdeling met de ketenpartners steeds belangrijker wordt, zijn dit de competenties die het verschil kunnen maken.

Maak het verschil

Oplossingsgericht werken en flexibel meedenken, creatieve uitdagingen aangaan en natuurlijk interesse in techniek, dat zijn eigenschappen waarmee je het wel redt als vrouw èn ingenieur. Dus meiden: kies voor een technisch beroep, want daar kun je het verschil maken!

 

Esther-Wouters

 

Esther Wouters,
Senior Business Consultant bij Herke ICT Group

 

 

Herke ICT Group is leverancier van ICT diensten en bouwsoftware. Ook ingenieursbureaus ontzorgen wij op het gebied van automatisering. Wilt u weten wat wij voor uw bureau kunnen betekenen?

Bel ons op + 31 72 727 1100 of mail: e.wouters@herke.nl

 

Bronnen:
http://magazine.manengenius.nl/vrouwenindetechniek/#!/ingenieur-met-ervaring/item/1
http://www.nrcq.nl/2015/03/11/heb-jij-een-mannen-of-een-vrouwenbaan
http://www.deingenieur.nl/artikel/nederland-heeft-minste-vrouwen-in-de-techniek